Голямо проспиване на ключови поправки в закони, които касаят енергетиката, финансите

...
Голямо проспиване на ключови поправки в закони, които касаят енергетиката, финансите
Коментари Харесай

Голямото спане по време на гласуване на енергийните закони

Голямо  " проспиване " на основни ремонти в закони, които касаят енергетиката, финансите на страната и даже геополитиката. Така може да се заключи държанието на депутатите на ГЕРБ, отпред с водача на партията Бойко Борисов, както и на тези на Движение за права и свободи, през миналите дни, в които се оказа, че са " проспали " (по собствено признание) и дерогацията за съветския нефт, и така наречен такса съветски газ за транспорт, и складирането на горивата (и дори новия дълг). 

Вчера от групировката на Бойко Борисов се извъртяха на 180 градуса по всички тези ремонти, които другояче са дали своят вот в Народното събрание преди този момент. Както си му е редът - от Движение за права и свободи в лицето на новия й неофициален водач Делян Пеевски, на часа ги поддържаха. Нищо, че и Движението гласоподава със " за ".

А общото обръщение, тъкмо седмица преди локалния избор, е ясно: " Продължаваме промяната " ( " Демократична България " не е пакетирана) брани съветските ползи у нас ".
" Кавалеристи, Бог ми е очевидец... "
Доказателство за последното е тазсутрешното живо включване на Борисов при обиколките му в страната, през днешния ден от Добрич, когато застана пред паметкик на военачалник Иван Колев, с цел да го цитира (със особено обръщение до столичани).

" Много значимо е да се види тук какво написа. Това би трябвало да го видят доста от хората в София " - уточни Борисов и зачете:  " Кавалеристи, Бог ми е очевидец, че съм благодарен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним като всеки зложелател, който пречи за обединяването на България. "

И добави от себе си следното:

" Признание за подвига им, за жертвите, България обаче си е наша и ние си я пазиме - и от " Лукойл ", и от " Газпром " - и всеки, който ги пази, ще влезе ето в този текст. Ето, това споделя всичко за нашите взаимоотношения с Русия и в това време невмешателство в българските работи. "

Какво се случва, кой какво тъкмо е " проспал " и " проспал " ли го е въобще?
" Да, аз съм проспал "
- Включително и аз съм го подкрепил. Минават (поправки) тихомълком през икономическа комисия в 22-23 ч. дадени, знаете, че заседавахме измежду нощ и не могат да се огледат всички текстове...

- Вие ги подкрепяте, след това ги приписвате на Асен Василев. Искате да ни кажете, че вие сте проспали какво ви предлага Асен Василев? 

- Да, аз съм проспал какво е предложил Асен Василев.

- И в този момент ни казвате " Добро утро ".

- Ми...

Този незабравим разговор се организира преди ден сред водещите на утринния блок на бТВ и председателя на енергийната комисия в Народното събрание и някогашен отраслов министър на ГЕРБ Делян Добрев и е във връзка обвиняванията му, че под давлението на финансовия министър " Лукойл " се е трансформирал в монополист с решението на парламента 100% от всички ресурси от горива да се съхраняват в България. Според тълкуванието на Добрев това значи в складовете единствено и само на " Лукойл ".

Тук има няколко забавни момента. Единият е, че измежду вносителите на оспорвания в този момент от ГЕРБ текст е... самият водач Борисов, както и сътрудникът му Делян Пеевски. Вторият - Добрев на процедура подлага на критика комисията, водена от депутата от Движението Хамид Хамид, в която вземат участие и депутатите на ГЕРБ, считани за партийни остриета - Десислава Трифонова и Александър Иванов. Третият - че тези промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, не са гледани в Народното събрание посред нощ. Но, както стана ясно, въпреки всичко са " проспани " от ГЕРБ и Движение за права и свободи.
" И в този момент аз какво да си мисля? Какво желае Делян Добрев? "
Не с " проспиване ", само че под " напън ". Така пък ГЕРБ и Движение за права и свободи се оправдаха за поддръжката си за дерогацията за съветския нефт до 1 октомври 2024 година, гласувана в края на септември. И оповестиха, че още в понеделник внасят план за нейното отпадане и то в едноседмичен период от влизането в действие на закона. Тоест - рафинерията в Бургас на часа би трябвало да се пренастрои да обработва неруско гориво.

Тази история също си има опашка. Дерогацията беше издействана от Европейската комисия по време на кабинета " Петков ". Впоследствие Делян Добрев предложи отпадането й, което не мина в Народно събрание със закона за бюджета. Последва ново искане, към този момент подписано от така наречен некоалиция (ГЕРБ, ПП-ДБ, а към този момент и ДПС) тя да отпадне, само че месец след влизането в действие. Така между четенията се появи нова корекция, препоръчана от зам.-председателя на Движение за права и свободи Йордан Цонев, за едногодишна пролонгация (т.е. до 1 октомври). И залата я гласоподава - с поддръжката на народните представители от обединенията вносителки на първичния текст.

Решението тогава бе подплатено с експертизи и отчети както на отрасловите министерства, по този начин и на службите. Всички те бяха единомислещи - че рафинерията не може да превключи " от през днешния ден за на следващия ден " на неруски нефт и противоположното крие риск от внезапен скок в цената на горивата. Изчисленията са за най-малко 15-25 дни време за доставка на различен нефт през Босфора.

Но видно ситуацията към този момент е друга, като ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха през вчерашния ден, че внасят промени в понеделник в закона за ограниченията против съветската експанзия, а като се има поради, че и ръководителят на Народното събрание е от ГЕРБ (Росен Желязков), то е ясно - предизборната почивка отново ще бъде прекратена за изключително съвещание.

Защо ГЕРБ и Движение за права и свободи са подкрепили едногодишната пролонгация (по предложение на ДПС)? - Защото министър председателят Николай Денков заплашвал с оставка - настояват те. " Това решение бе взето под напън от кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме, един път седемдневен и един път 30-дневен период, получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съгласихме се с тези закани и гласувахме по-дългия срок до октомври 2024 година Сега не виждаме причина тази дерогация да остане. Дори да се повтори обстановката със закани за рухване на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме " за "  отнемане на дерогацията, тъй като считаме, че това е вярната позиция ", сподели през вчерашния ден " водачът " на Движение за права и свободи Делян Пеевски, повтаряйки съвсем буквално изказванията на Делян Добрев от екрана. Като не излиза наяве какво внезапно е наложило обрата в позицията.

Любопитното е, че и Добрев, и Пеевски се обърнаха към " Демократична България " като съвсем сигурен сътрудник в идното гласоподаване.

Съпредседателят на Демократична България и на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов обаче охлади днес призивите (в ефира на БНТ).

" Денков не е нерешителен човек, да ви кажа. Той е самобитен облик на мека мощ - грациозен, просветен човек, само че работи самоуверено. И нямам доверие да върви с някаква си оставка.

Аз съм съпредседател на ПП-ДБ от страната на Демократична България и през вчерашния ден от малкия екран слушам въпросния народен представител Делян Добрев, който споделя: " Ние желаеме незабавно да се приключи дерогацията и знаем, че Демократична България ще ни поддържа ". Да, аз съм този, който постоянно е работил против съветските ползи, само че имаше няколко разисквания - изслушахме няколко министри, министерства, службите за сигурност, и отвред ни споделиха, че нито за една седмица, нито за 30 дни можем да пренастроим работата на " Нефтохим " -а на неруски нефт. И в този момент аз какво да си мисля? Какво желае Делян Добрев? В хода на предизборната акция за локални избори да скочат цените на горивата по бензиностанциите? Не мога да схвана какво желае ", съобщи Атанасов.

Mатематиката на ГЕРБ и Движение за права и свободи е под въпрос и по тази причина идва апелът към Демократична България. Двете партии имат общо 105 народни представители, а нито " Възраждане ", нито Българска социалистическа партия, нито " ИТН " поддържат светкавичното отпадене на дерогацията, съдейки по дебата и гласуванията до момента. Ето за какво ГЕРБ и Движението пробват да отделят нароодните представители от Демократична България от обединението с Политическа партия.
" Някакъв план за импорт или ползи... "
Казусът с дерогацията за съветския нефт има и още едно измерение - в Политическа партия се появиха подозрения, че акциията на ГЕРБ и Движение за права и свободи с изключение на предизборна, може и да е чисто личностно-икономическа. 

" Ние деликатно ще се срещнем с претекстовете и аз откровено се надявам, че вътре няма да прозира предизборна надпревара кой ще е по-твърд по отношение на " Лукойл ". Още по-малко ми се желае да прозира някакъв план за импорт или ползи за импорт на горива...

При предходното разглеждане на този въпрос имаше отчет в Народно събрание, с който народните представители трябваше да се срещнат. Той точно засягаше какви са възможните последици, какво би трябвало да се случи, с цел да премине рафинерията напълно на опция, друга от съветския петрол. Така че ние ще вникнем в детайлите, само че избирам това да не е поредна предизборна изразителност ", разяснява зам.-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски (ПП-ДБ) пред публичната телевизия.

Все отново, от ПП-ДБ посочиха, че ще се срещнат в детайли с претекстовете на вносителите на поправката на поправката и тематиката е на масата на договарянията. Заявката пристигна от Асен Василев, а след това и от Рибарски.
Едни въздушни три милиарда Още една " проспана " корекция е тази с така наречен налог, такса или данък (защото все още не е доста ясно какво е точно) върху преноса на съветски нефт през българска територия. С нея от 13 октомври Народното събрание вкара " енергийна вноска " от 20 лв. за мегаватчас газ за пренос на газ от съветски генезис. Това е към 20% от цената на европейския газ. Поправката, отново в закона за ограниченията срешу Русия, предизвика мигновена реакция както на Унгария, по този начин и на Сърбия, а тези дни от ГЕРБ се отхвърлиха и от нея, макар че отново са я дали своят вот. Факт е, че този текст мина безмълвно, а пазарите реагираха едвам след обнародването на закона. Текстът пак бе по предложение на " некоалицията ", въпреки импровизирано да е известно, че създател е финансовото министерство.
За ГЕРБ в този момент въпросната " такса " е несъбираема и е написана, единствено с цел да заложи финансовият министър прихода в бюджета, който се пресмята на към 2,5-3 милиарда лв.. За Министерския съвет, както и за ПП-ДБ, ролята й е да ограничи приходите на " Газпром ", с които Русия финансира войната си в Украйна, като принуди получателките на съветски газ в Европа да намерят различни източници.

" С това предложение на Асен Василев още веднъж се прави работа на руснаците. Защото в най-хубавия случай те ще заведат арбитраж евентуално " - твърди обаче Добрев. И още: " Няма да влизат 3 милиарда на година, съгласно нашата калкулация. Знаете ли за какво се прави - първо, с цел да се покаже, че сме против Русия, сякаш Аасен Василев, а второ - с цел да напомпи приходната част в бюджета. Хайде да забележим кой ще ги заплати - в този момент законът споделя " Булгартрансгаз " би трябвало да ги внесе в Агенция " Митници " и след това да си ги търси от " Газпромекспорт ". Аз съм черноглед, че " Булгартрансгаз " ще ги събере. Тези 3 милиарда са едни такива въздушни 3 милиарда, които ще разрешат на Асен да напише 3 милиарда разноски (приходи) да докара недостига 3% " - опонира Добрев.

Факт е, че има неясноти към метода, по който ще се събира таксата, като опозицията на властта - президентът Румен Радев, дори предвижда банкрут на " Булгартрансгаз " заради по този начин написаните текстове, съгласно които държаното сдружение би трябвало да внесе приходите в митниците, без да е ясно по какъв начин ще ги събере.

За неясноти признават и от ПП-ДБ, само че били подготвени за нови ремонти, в случай че това притеснява  " Булгартрансгаз ". Премиерът Николай Денков обаче бе безапелационен, че задачата е конкуренция на пазара, която да отслаби приходите на " Газпром ", а не друго.

" Поправката цели да понижи облагите на " Газпром ", тъй като " Газпром ", употребявайки " Турски поток, " както го назовават - " Балкански " (така го назовава ГЕРБ), беше прекаран през България спомняме си от кое държавно управление на Бойко Борисов, да обслужва на процедура ползите на " Газпром ". И не може " Газпром " на гърба на България или Европейски Съюз да натрупа такива облаги. За това става въпрос - да бъдат понижени облагите й. " Газпром " има интерес да прекарва през България този газ - като желае това, ще си заплаща таксите ", затвърди през днешния ден и Атанас Атанасов.

Тук има една детайлност. Таксата е пратена за нотификация в Европейската комисия, само че Европейска комисия очевидно я е одобрила изначално. Съдейки по изказването й от петък в отговор на журналистически въпроси от България. А точно:

" Оценяваме и обсъждаме с българските управляващи тези неотдавна въведени ограничения. Политиката на наказания към Русия е обрисувана, преразгледана и призната на равнище Европейски Съюз и той би трябвало да остане обединен в поддръжката си за Украйна. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР